Στον χώρο εργασίας οι σύγχρονοι άνθρωποι περνούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συνολικού χρόνου της ημέρας τους,  έτσι είναι πολύ σημαντική η ποιότητα του για αυτούς. Όπως κάθε Έξυπνο κτίριο, έτσι και ένα Έξυπνο Γραφείο, σχεδιάζεται ώστε να διασφαλίζει την άνεση και την ασφάλεια των εργαζομένων, τη διευκόλυνση της εργασίας τους και την εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου.
Με επίκεντρο τις λειτουργίες ενός γραφείου, μέσω των οποίων επηρεάζονται άμεσα οι συνθήκες που αναφέρθηκαν, συμπεραίνει κανείς ότι οι βασικότερες είναι:

  • Οι λειτουργίες φωτισμού του κτιρίου.
  • Η ασφάλεια του κτιρίου.
  • Ο κλιματισμός του κτιρίου.

Φωτισμός Γραφείου

Οι κατάλληλες συνθήκες φωτισμού είναι εξαιρετικά σημαντικές για κάθε χώρο εργασίας, ώστε να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος φωτισμός για ξεκούραστη και αποδοτική εργασία. Το Έξυπνο Γραφείο ρυθμίζει τον εσωτερικό φωτισμό, ελέγχοντας τα φώτα βάσει των δεδομένων που λαμβάνονται από αισθητήρες φωτεινότητας εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει τον συνεχή και σταθερό φωτισμό στο γραφείο σας, ανεξάρτητα από τον καιρό και την ώρα της ημέρας.

Το κτίριο ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τα φώτα στους διαδρόμους και τις τουαλέτες αυτόματα σύμφωνα με αισθητήρες ανίχνευση κίνησης – παρουσίας και χρονικές λειτουργίες. Αυτό σημαίνει ότι τα φώτα σε αυτούς τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται συνέχεια, ανάβουν μόνο όταν χρειάζεται, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά ενέργειας για το κτίριο.

Επίσης, η λειτουργία του εξωτερικού φωτισμού μπορεί να αυτορυθμίζεται με χρήση αστρονομικών χρονοδιακοπτών για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του συστήματος εξωτερικού φωτισμού ανάλογα με τη δύση και την ανατολή του ηλίου. Με τη βοήθεια αισθητηρίων φωτεινότητας εξωτερικού χώρου, μπορεί ο εξωτερικός φωτισμός ανάλογα με την φωτεινότητα να ανάβει σε στάθμες σταδιακά μέχρι την επιθυμητή φωτεινότητα που έχει οριστεί.

Η δημιουργία σεναρίων φωτισμού είναι επίσης εφικτή και προσδίδει σημαντική αύξηση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του κτιρίου.

Ασφάλεια Γραφείου και εργαζομένων

Στο χώρο εργασίας είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι να νιώθουν ασφάλεια, αλλά και να είναι ασφαλισμένο το κτίριο όταν δεν είναι εργάσιμες ώρες και μέρες.

Είναι πιθανό να ξεχαστεί κάποιες φορές να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός του γραφείου, κατά την αποχώρηση του προσωπικού, λόγω κούρασης και των πιεστικών ρυθμών της ζωής. Το Έξυπνο Γραφείο δίνει τη δυνατότητα σε εξουσιοδοτημένους χρήστες (διαχειριστή ή εξουσιοδοτημένο προσωπικό) να ενεργοποιήσουν τον συναγερμό απομακρυσμένα, όπως επίσης να ελέγξουν ότι όλα τα ανοίγματα είναι κλειστά.

Όλες αυτές οι λειτουργίες και άλλες θα μπορούσαν να ενεργοποιούνται με ενεργοποίηση ενός σεναρίου “Ασφάλιση Κτιρίου” από την εφαρμογή στο κινητό ή τον υπολογιστή στο σπίτι του διαχειριστή ή οπουδήποτε αλλού εξουσιοδοτημένου χρήστη. Επίσης, οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν μέσω της εξατομικευμένης οπτικοποίησης να βλέπουν την εικόνα των καμερών και γενικότερα της κατάστασης του γραφείου.

Μπορεί να εφαρμοστεί και σύστημα πρόσβασης Access με χρήση καρτών, κωδικού και άλλων επιλογών στις εγκαταστάσεις του γραφείου, ώστε να μην μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε στο χώρο του γραφείου, πέρα από το προσωπικό. Τα οφέλη εφαρμογής ενός συστήματος Access στους χώρους του γραφείου είναι πολλαπλά για το προσωπικό και τη διοίκηση του γραφείου. Για παράδειγμα, μπορεί να δοθεί ειδική άδεια πρόσβασης σε κάποιες αίθουσες καθώς και πολλές άλλες επιλογές.

Κλιματισμός Γραφείου

Οι κατάλληλες συνθήκες κλιματισμού είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές για κάθε χώρο εργασίας. Το Έξυπνο Γραφείο θα ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του γραφείου βάσει της τρέχουσας εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι, ακόμη και κατά τη διάρκεια των κρύων χειμωνιάτικων ημερών, οι εργαζόμενοι θα είναι σε ζεστό περιβάλλον, αλλά σε δροσερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των θερμών ημερών.  Με αυτό τον τρόπο ο χώρος εργασίας θα είναι πάντα άνετος και οι συνθήκες εργασίας θα είναι βέλτιστες.

Ο κλιματισμός μπορεί επίσης να συμμετέχει σε σενάρια του κτιρίου, όπου για παράδειγμα θα μπορούσε, κατά τη διάρκεια των μη εργάσιμων περιόδων (Σαββατοκύριακα, νύκτες), το Γραφείο να θέτει αυτόματα τη θέρμανση και ψύξη σε λειτουργία οικονομίας, τα επίπεδα της οποίας είναι προκαθορισμένα από τον διαχειριστή.